Bredase Opera

De Bredase Opera is in 1954 opgericht en kent zodoende een lange en rijke koorhistorie. Het koor staat sinds 1998 onder de bezielende leiding van dirigent Lex Wiersma, hetgeen zeer ten goede gekomen is aan haar artistieke niveau en prestaties. Het doel van het koor is het uitvoeren van werken uit de operaliteratuur, bij voorkeur in een semiscenische- of scenische vorm. Aangezien dit laatste enorme kosten met zich meebrengt wordt gezocht naar samenwerking met andere gezelschappen om zodoende de haalbaarheid van scenische uitvoeringen te vergroten.

Het repertoire is zeer veelzijdig met werken van vrijwel alle bekende en minder bekende operacomponisten. Daarnaast worden ook geestelijke koorwerken (zoals missen) uitgevoerd tijdens vieringen en bij andere gelegenheden.
Ga naar de website

Tilburgse Opera

De Tilburgse Opera is een gemengd koor en legt zich voornamelijk toe op operaprodukties: 1 maal per 2 á 3 jaar wordt een opera uitgevoerd. Zo is in november 2001 de opera Don Carlos van Verdi uitgevoerd, en in 2004 Le Comte Ory van Rossini, beide in de Schouwburg van Tilburg. In de tussenliggende jaren geeft het koor een aantal concerten, al dan niet als gast of gastheer van een bevriend koor. Zo hebben we bijvoorbeeld spectaculaire werken als Carmina Burana van Carl Orff , The Armed Man van Karl Jenkins en het Requiem van Guiseppe Verdi opgevoerd. Ook bijzonder was de samenwerking met de Bredase Opera in de uitvoering van het slotkoor van Beethoven's Negende Symfonie. Voorop staat het met elkaar in een plezierige sfeer zingen. Ongedwongen maar toch serieus; als amateurkoor maar toch met een professionele inslag. Dirigent is Lex Wiersma, die ondanks zijn jonge leeftijd een indrukwekkende staat van dienst heeft op het gebied van opera, operette en koorwerken.

Ga naar de website

Koor Karakter

Koor KARAKTER, opgericht in april 2007, waar Lex de spil van het geheel is, heeft als doelstelling, om een zo hoog mogelijke kwaliteit op amateurbasis te behalen met een zo laag mogelijke drempel naar klassieke muziek. Dit natuurlijk voor een zo breed mogelijk publiek. Oog- en oorstrelend en vooral niet stoffig! In dat kader behoort klassieke pop en populaire melodieën eveneens tot het repertoire. Het gemengd koor telt inmiddels ca. 40 leden en heeft al de nodige succesvolle uitvoeringen achter de rug en haalt daarbij regelmatig de media. Zo zijn de karaktervolle kerstconcerten in Charles Dickens' stijl al een traditie. In juli 2009, heeft Kwaliteitskoor Karakter Benatzky's operette Im Weissen Rössl' met veel succes opgevoerd. Rockopera Jesus Christ Superstar van Andrew Lloyd Webber werd meermalen rond Pasen opgevoerd.

Andere hoogtepunten waren: Carmina Burana, de theaterproducties "Vluchtige Liefde" en " Duivels Dilemma" . Ook de medewerking aan " The Armed Man" in Berlijn 2018 mag niet onvermeld blijven.
Ga naar de website

& meer

  • Lex is tevens verbonden als muziekdocent bij Babel Den Bosch;

  • Is dirigent van het Bosch Leerorkest;

  • En geeft lezingen op allerlei gebied: Kerstmuziek en liederen door de eeuwen heen; een kijkje in het leven van... Bach, Beethoven, Mozart, Orff; De Mattheuspassion nader bekeken, enzovoort.